De voormalige Joodse Synagoge is gebouwd in 1889.

De joodse gemeente van Raalte ontstond aan het begin van de achttiende eeuw, maar werd pas in 1838 onafhankelijk. Daarvoor behoorde de kleine plattelandsgemeente tot de joodse gemeente van Deventer. In 1889 werd de synagoge aan de Stationstraat ingewijd.

Verreweg het grootste deel van de joodse bevolking van Raalte is tijdens de bezettingsjaren tussen september 1942 en januari 1944 gedeporteerd en in de kampen in Polen omgekomen. Een enkeling overleefde de oorlog door onder te duiken. De synagoge werd in 1943 leeggeroofd en vervolgens als opslagplaats gebruikt. Het is niet bekend wat er met het interieur, de Tora-rollen en de rituele voorwerpen gebeurd is. Het archief van de joodse gemeente werd door de SS gestolen.

Na de oorlog is de synagoge verkocht. Het gebouw werd toen gebruikt door de Vrije Evangelische Gemeente.  De joodse gemeente is in 1947 opgeheven en bij die van Deventer gevoegd.

In 1985 werd aan de muur van de voormalige synagoge een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de gedeporteerde en vermoorde joodse inwoners van Raalte.

(bron: Joods Historisch Museum)

Sinds 1982 was de synagoge in gebruik als Vrij Katholieke kerk  die het verkocht hebben aan de huidige eigenaren.